"LA İLAHE İLLELLAH” Demek Yeterlidir Diyenlere Reddiye



   Tagutların âlimlerinin! saptırdığı ve insanları aldatmak için ileri sürdükleri şöy-le bir mesele vardır:

İDDİA:
       “Müslüman olabilmek için la ilahe illallah şehadetini telaffuz etmek yeterlidir. Bu yüzden her kim, la ilahe illallah'ı telaffuz ederse, ne yaparsa yapsın mümindir ve cennete girecektir.”
  Bazı hadislerin zahirinden; “la ilahe illallah”ı söyleyen kimsenin mümin ve cennet ehlinden olduğu anlaşılmaktadır. Fakat şahadetin manasını, bir kimsenin ne zaman Müslüman olacağını, cennete girecek kimsenin vasıflarını açıklayan bu konuyla ilgili başka hadisler de vardır. Buna rağmen onlar, bu hadislere bakmadan, sadece bir kaç hadisin zahiri manasıyla meseleye hüküm vermişlerdir. Böyle yapan kimse ancak, İslam’ın hükmünü istemeyen bir kimsedir.

   Rasulullah (s.a.s) sahih bir hadiste şöyle dedi:  “İslam beş şey üzerine bina edilmiştir: La ilahe illallah Muhammedun resululaha şehadet etmek, namazı ikame etmek, zekât vermek, beyti haccetmek ve Ramazan orucunu tutmaktır.” (Buhari, Müslim)
  Tagutların âlimleri bu hadisi delil göstererek şöyle derler:  “İşte bu hadis, “lailahe illallah Muhammedun Resulullah” şehadetini ikrar eden herkes müslümandır.” derler.

CEVAP ;

 Bir meselede hakkı isteyen, o mesele hakkındaki Kuran ve hadiste bil-dirilen bütün delillere bakarak hüküm verir. Çünkü naslar birbirini tefsir eder. Ve en doğru tefsir, nasların birbirini tefsir etmesidir. Bu nedenle tagutların âlimlerine kanarak, onların kurdukları tuzağa ve sapıklığa düşmemen için sana bu meseleyi açıklıyorum:

   Hüküm vermede acele etmeyin!  Zira İslami hükümler böyle verilmez. Bu meseleyle ilgili diğer nasları da göz önünde bulundurmak gerekir. Bir konuda nefsin hoşuna giden nasları delil alıp, heva ve hevese ters düştüğü için diğer naslara göz yumarak onları terketmek doğru değildir. Şayet bu konuda doğru hüküm vermek isteniyorsa, o zaman “lailaheillallah Muhammedün Resulullah şahadetini açıklayan diğer hadislere de bakmak gerekir.

   Rasulullah (s.a.s) sahih senedle şöyle dedi:  “İslam beş şey üzerine bina edilmiştir: Allah (c.c)’ı tevhid etmek, namazı ikame etmek, zekat vermek, ramazan orucu tutmak, haccetmek.” (Müslim)
   Bu hadise dikkatle bakıldığında, hadiste “la ilahe illalah’a şehadet etmek” yerine la ilahe illallah şehadetinin manasını veren “Allah (c.c)’ı tevhid etmek” lafzının geçtiği görülür. Bu ise; yalnızca Allah (c.c)’a ibadet etmek, sadece O’nun emrine tabi olmak ve Allah (c.c)’tan başka bütün ibadet edilenleri reddetmek, manasına gelir. Hadiste zikredilen tevhidin gerekleri işte bunlardır. Aşağıdaki hadis de bunu açıklar.

   Rasulullah (s.a.s) şöyle dedi:   “İslam beş şey üzerine bina edilmiştir: Yalnız Allah (c.c)’a ibadet etmek ve ondan başka ibadet edilenleri reddet-mek. Namazı ikame etmek, zekâtı vermek, beyti haccetmek ve ramazan orucu tutmak.” (Müslim)

   Rasulullah(s.a.s)’ın diğer hadislerde “lailaheillallah Muhammedun Resulullah” şehadetinin manasını nasıl açıkladığına dikkat et! Önce Allah (c.c)’ı tevhid etmek olarak, sonra da yalnız Allah (c.c)’a ibadet etmek ve Allah (c.c)’tan başka ibadet edilen bütün tagutları reddetmek olarak açıklamıştır.

   İşte bu hadislere göre diyorum ki: “Her kim hadiste açıklandığı şekilde la ilahe illallah Muhammedun Resulullah’a şehadet eder yani; bütün ibadetleri yalnız Allah(c.c)’a yapar ve Allah (c.c)’tan başka ibadet edilen bütün tağutları reddederse işte o zaman ancak Allah(c.c)’ ın kendisinden istediğini yerine getirmiş sayılır ve bu şekildeki şehadeti ona fayda vererek cehennem azabından onu korur. Bu manayla söylenmeyen şehadetin hiç bir kıymeti yoktur ve şehadeti bu manayla söylemeyen kişiyi bu şehadetin bizzat kendisi yalanlamaktadır.”

   Ayrıca tagutların âlimleri! Rasulullah(s.a.s)’ın: “Kim la ilahe illallah Muhammedun Resulullah'a şehadet ederse Allah (c.c) ona cehennemi haram kılar.” (Müslim) hadisini zikrederek şöyle derler: “Bu delil gösteriyor ki, kim iki şehadeti telaffuz ederek ilan ederse muhakkak cennete girer ve cehennem ona haram olur, asla oraya girmez.”

        Onlara şöyle diyorum:  “La ilahe illallah” şehadetinin geçerli olabilmesinin şartları vardır. Bu şartlar diğer naslarda bildirilmiştir. Bu sebeple bu şartları bildiren diğer naslara riayet edilmeli ve onlarla amel edilmelidir. La ilahe illallah’ı söyleyen kimse, ancak bu şartlara riayet ettiği müddetçe cennete girer. Bu şartlardan bazıları şunlardır:
   Rasulullah (s.a.s) şöyle dedi: “Kim la ilahe illallah der ve Allah (c.c)’tan başka ibadet edilenleri reddederse malı, kanı haram olmuş olur ve sonra onun hesabı Allah (c.c)’a aittir.” (Müslim)  İşte bu hadis gösteriyor ki tağutu tekfir etmek la ilahe illallah’ın geçerli olmasının şartlarındandır.

   Rasulullah (s.a.s) şöyle dedi:  “Kim la ilahe illallah’ın manasını bilerek ölürse cennete girer.” (Müslim)  Bu hadis, la ilahe illallah'ı söyleyen kişinin manasını bilmesini şart koşmuştur.
   Rasulullah (s.a.s) şöyle dedi: “Her kim la ilahe illallah Muhammedün Resulullah’ı kalbiyle tasdik ederek şehadet ederse Allah (c.c) ona cehennemi haram kılar.” (Müslim)

   Başka bir rivayette şöyle dedi: “Müjdelenin ve müjdeleyin! Her kim lailahe illallah’ı doğru söyleyerek şehadet ederse cennete girer.” (Buhari)

  Rasulullah (s.a.s) şöyle dedi: “La ilahe illalah’a ve benim Allah (c.c)’ın re-sulü olduğuma şehadet ederim. Her kim bu iki şehadeti şeksiz şüphesiz söyleyerek Allah (c.c)’a kavuşursa muhakkak cennete girer.” (Müslim)

   Rasulullah (s.a.s) şöyle dedi:  “Herhangi bir kul, la ilahe illallah der ve bunun üzerine ölürse muhakkak cennete girer.” (Ahmed, İbni Mace)  Bu hadis ise tevhid üzerinde ölmeyi şart koşar.

      “ La ilahe illallah” kelimesi ve onu söyleyen kimsenin vasıfları hakkında konuştuğumuzda işte bu hadislerde zikredilen şartları göz ardı edemeyiz ve gizleyemeyiz. Şayet hakkı istiyorsak, “la ilahe illallah”ı söyleyen kişiye bu kelimenin fayda verebilmesi için bütün şartları ona bildirmemiz gerekir. Aksi takdirde İslam ilmini gizlemiş oluruz.