İNSANI İSLAM DİNİNDEN ÇIKARAN ŞEYLER اعلم أن نواقض الإسلام عشرة نواقض:


الإمام الشيخ محمد بن عبد الوهاب رحمه الله تعالى
ص -385- الرسالة التاسعة نواقض الإسلام


بسم الله الرحمن الرحيم


اعلم أن نواقض الإسلام عشرة نواقض:
( الأول ): الشرك في عبادة الله تعالى، قال الله تعالى:{إِنَّ اللَّهَ لا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَنْ يَشَاءُ}1. وقال:{إِنَّهُ مَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَاهُ النَّارُ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنْصَارٍ}2؛ ومنه الذبح لغير الله كمن يذبح للجن أو للقبر.
( الثاني ): من جعل بينه وبين الله وسائط يدعوهم ويسألهم الشفاعة ويتوكل عليهم، كفر إجماعا.
( الثالث ): من لم يكفر المشركين، أو شك 3 في كفرهم، أو صحح مذهبهم، كفر.
---------------ــ
1 سورة النساء آية: 48.
2 سورة المائدة آية: 72.
3 لفظ (شك) من الدرر السنية وهو الصواب.

ص -386- (الرابع): من اعتقد أن غير هدي النبي صلى الله عليه وسلم أكمل من هديه، أو أن حكم غيره أحسن من حكمه، كالذي يفضل حكم الطواغيت على حكمه، فهو كافر.
(الخامس): من أبغض شيئا مما جاء به الرسول صلى الله عليه وسلم ولو عمل به، كفر.
(السادس): من استهزأ بشيء من دين الرسول صلى الله عليه وسلم، أو ثواب الله، أو عقابه، كفر، والدليل قوله تعالى:{قُلْ أَبِاللَّهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنْتُمْ تَسْتَهْزِئُونَ لا تَعْتَذِرُوا قَدْ كَفَرْتُمْ بَعْدَ إِيمَانِكُمْ}1.
(السابع): السحر، ومنه الصرف والعطف، فمن فعله أو رضي به، كفر. والدليل قوله تعالى:{وَمَا يُعَلِّمَانِ مِنْ أَحَدٍ حَتَّى يَقُولا إِنَّمَا نَحْنُ فِتْنَةٌ فَلا تَكْفُرْ}2.
(الثامن): مظاهرة المشركين ومعاونتهم على المسلمين، والدليل قوله تعالى:{وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللَّهَ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ}3.
---------------ــ
1 سورة آية: 65-66.
2 سورة البقرة آية: 102.
3 سورة المائدة آية: 51.

ص -387- ( التاسع ): من اعتقد أن بعض الناس يسعه الخروج عن شريعة محمد صلى الله عليه وسلم كما وسع الخضر الخروج عن شريعة موسى عليه السلام، فهو كافر.
( العاشر ): الإعراض عن دين الله تعالى، لا يتعلمه ولا يعمل به، والدليل قوله تعالى:{وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنْ ذُكِّرَ بِآياتِ رَبِّهِ ثُمَّ أَعْرَضَ عَنْهَا إِنَّا مِنَ الْمُجْرِمِينَ مُنْتَقِمُونَ}1. ولا فرق في جميع هذه النواقض بين الهازل والجاد والخائف، إلا المكره. وكلها من أعظم ما يكون خطرا، ومن أكثر ما يكون وقوعا.
فينبغي للمسلم أن يحذرها ويخاف منها على نفسه، نعوذ بالله من موجبات غضبه وأليم عقابه، وصلى الله على خير خلقه محمد وآله وصحبه وسلم.
---------------ــ
1 سورة السجدة آية: 22.


İNSANI İSLAM DİNİNDEN ÇIKARAN ŞEYLER (NEVAKIZU'L İSLAM)

Müellif: Şeyhu'l-İslam Muhammed bin Abdi'l-Vehhab (rh.a)

بسم الله الرحمن الرحيم

İslam Dini ile çelişen on madde vardır:

Şirk

1- Allah'a ibadette ortak koşmak:

Allah (celle celaluhu) şöyle buyuruyor:


{إِنَّ اللَّهَ لا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَنْ يَشَاءُ}

"Allah, kendisine şirk koşulmasını asla bağışlamaz. Bundan başkasını dilediği kimse için bağışlar." (en-Nisa 4/48; en-Nisa 4/116)

{إِنَّهُ مَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَاهُ النَّارُ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنْصَارٍ}

"Kim Allah'a ortak koşarsa, muhakkak ki Allah ona cenneti haram kılar. Varacağı yer cehennem ateşidir. Zalimler için yardımcı yoktur." (el-Ma'ide 5/72)

Allah'tan başkası adına, cinler ve kabirler adına kurban kesmek bu kapsamdadır.

Allah İle Kişiler Arasında Vasıtalar Tayin Ederek Onlara İbadet Sunmak

2- Allah ile kendisi arasına aracılar koymak, bunlara dua etmek, bunlardan şefaat istemek, bunlara tevekkül etmek. İşte bütün bunlar alimlerin icmaıyla küfür olan amellerdir.

Müşrikleri Tekfir Etmemek

3- Müşrikleri tekfir etmemek, onların kafir olduklarında şüphe etmek, veya onların doğru yolda olduklarına inanmak küfürdür.

Rasulullah (sallalahu aleyhi ve sellem)'den Başkasının Yoluna Uymak

4- Rasulullah (sallalahu aleyhi ve sellem)'den başkasının yolunun Rasulullah (sallalahu aleyhi ve sellem)'in getirdiği yoldan daha iyi olduğuna, ya da ondan başkasının hükmünün onun hükümlerinden daha iyi olduğuna inanmak küfürdür. Mesela tağutların koymuş oldukları hükümleri, Rasulullah (sallalahu aleyhi ve sellem)'in hükmünden daha değerli ve üstün tutmak gibi.

Dini; Allah'ın Kitabı ve Rasulullah (sallalahu aleyhi ve sellem)'in Sünneti'ni Sevmemek

5- Allah'ın Kitabı ve Rasulullah (sallalahu aleyhi ve sellem)'in Sünneti'nden herhangi bir şeyi sevmemek veya beğenmeyen kimse bununla amel etse bile kafirdir.

Dinle Alay Etmek

6- Rasulullah (sallalahu aleyhi ve sellem)'in getirdiği dinle veya onun mükafat ve ceza olarak bildirdiği şeylerle alay etmek. Allah (celle celaluhu) şöyle buyuruyor:


{قُلْ أَبِاللَّهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنْتُمْ تَسْتَهْزِئُونَ لا تَعْتَذِرُوا قَدْ كَفَرْتُمْ بَعْدَ إِيمَانِكُمْ}

"De ki: "Allah'la, ayetleriyle ve Rasulü'yle mi alay ediyorsunuz? (Boşuna) Özür beyan etmeyin. Çünkü siz iman ettikten sonra tekrar kafir oldunuz." (et-Tevbe 9/65-66)

Sihir, Büyü Yapmak

7-  Sihir ya da büyü yapmak, Sarf ve Atf yani karı kocanın arasını açmak veyahut da birleştirmek amacıyla yapılan (muhabbet muskası vb) şeyler de bu kapsamdadır. Kim böyle bir şeyi yapar ya da buna rıza gösterirse küfre girer.

Allah (celle celaluhu) şöyle buyuruyor:


{وَمَا يُعَلِّمَانِ مِنْ أَحَدٍ حَتَّى يَقُولا إِنَّمَا نَحْنُ فِتْنَةٌ فَلا تَكْفُرْ}

"...Biz ancak imtihan (fitne) için gönderildik, sakın (sihir yaparak) küfre girmeyin, demeden hiç kimseye (sihir ilmini) öğretmezlerdi." (el-Bakara 2/102)

Müşriklere Dinen Yasak Olan Vela Göstermek

8-  Müslümanlar aleyhinde müşriklere yardım etmek, onlara destek olmak. Allah (celle celaluhu) şöyle buyuruyor:


{وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللَّهَ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ}

"İçinizden kim onları dost tutar (onların yanında yer alır, velayet yetkisini onlara verir)se, o da onlardandır. Şüphesiz Allah zalimler topluluğuna hidayet etmez." (el-Ma'ide 5/51)

Şeri'atden Muafiyete İnanmak

9-  Kim: "Hızır (aleyhi's-selam), Musa (aleyhi's-selam)'ın şeri'atıyla yükümlü değildi, gerektiğinde onun şeriatı dışında hareket etme serbestisine sahipti. Muhammed (sallalahu aleyhi ve sellem)'in şeri'atından da birtakım kimseler, ona uyup uymama konusunda serbesttirler, diledikleri takdirde Muhammed (sallalahu aleyhi ve sellem)'in şeri'atına göre hareket etmeyebilirler" der ve buna inanırsa, kafir olur.

Allah'ın Dini'ne Sırt Çevirmek

10- Allah'ın dinine sırt çevirmek, onu öğrenmemek ve onunla amel etmemek. Allah (celle celaluhu) şöyle buyuruyor:


{وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنْ ذُكِّرَ بِآياتِ رَبِّهِ ثُمَّ أَعْرَضَ عَنْهَا إِنَّا مِنَ الْمُجْرِمِينَ مُنْتَقِمُونَ}

"Kendisine Rabbinin ayetleri hatırlatıldıktan sonra onlardan yüz çevirenden daha zalim kim olabilir? Muhakkak ki biz, günahkarlara, yaptıklarının karşılığı olan cezayı vereceğiz." (es-Secde 32/22)

Bütün bu maddelerde açıklanan hususların şakayla, ciddi olarak yada korku ile yapılması yada söylenmesi arasında zerre kadar fark yoktur. Ancak ikrah (zorlama) altında olan kişi bundan müstesnadır.

Bütün bu maddeler tehlike yönünden çok büyük olmakla beraber çokça rastlanılan durumlardır. Müslüman bir kişi bütün bu hususlardan sakınmalı ve nefsinin bunlara bulaşmasından korkmalıdır. Allah (celle celaluhu)'nun gazabını ve elem verici azabını gerektiren sebeplerden Allah (celle celaluhu)'ya sığınırız.